Ce este Craciunul?
Crăciunul Domnului este o mare sărbătoare, menită să reamintească nasterea Domnului Iisus Hristos la Betleem. În mai mult de 100 de tări ale lumii Crăciunul este o sărbătoare natională. Este sărbătorit în Uniunea Europeană, în SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeilandă, Australia si în alte cîteva tări.Cînd s-a născut Iisus Hristos?
Primele atestări despre sărbătorirea Crăciunului datează încă din sec. IV-lea. Răspunsul la întrebarea despre nasterea exactă a Domnului este discutabilă si rămîne neclarificată pînă în prezent.
Ce inseamnca Craciunul?

Craciunul are pentru fiecare dintre noi, pe langa semnificatia de sarbatoare crestina, una proprie. Fie ne aminteste de copilarie, de un Craciun petrecut la tara la bunici sau de unul alaturi de marea noastra iubire din adolescenta. Semnificatia personala pe care o asociem Craciunului este determinata de varsta, temperament, preocuparile si mai ales trecutul nostru.
Semnificatia crestina a Craciunului

Cum este si cum nu este Craciunul

Craciunul in zilele noastre...
E multă agitaţie înainte de Crăciun. Toţi oamenii aglomerează magazinele, străzile, pieţele, cu gândul motivat, aproape isteric, de a pune cât mai multe pe masa şi sub bradul de Crăciun. Iluzia e evidentă. Super-marketurile se închid doar pentru două zile, aşa că rezervele de hrană nu prea au sens. Ceea ce justifică ascuns tot iureşul consumist de sărbători este durerea şi dorinţa ca sărbătoarea să nu treacă oricum, să fie plină de bunătăţi, un festin pe cinste, în care lipsurile unui an întreg să fie date uitării. Românii se împrumută, cutreieră îndelung, doar-doar or găsi ceva mult, bun şi mai ales ieftin.Hiperactivitatea specifică sărbătorii este de fapt frica de a nu rămâne anonim în timp ce alţii se pecetluiesc cu lumină netrecătoare. Luminiţele din brad, de pe case, din pomi, nu sunt decât expresia dorului omenesc după lumină infinită, adică după har. Puţini însă realizează în interioritatea tăcută a sufletului lor că adevărul Crăciunului este şi unul de taină, de jertfă şi de durere dăruitoare. Bucuria Crăciunului, deseori convertită în delicii gastronomice, specialităţi cinegetice sau mentalitate de Gadara, umbreşte uneori sensul fundamental al coborârii lui Dumnezeu la noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu